Snart kan personer med funktionsnedsættelse 3D-printe deres egne hjælpemidler

Selv om 3D-printeren endnu ikke har haft sit helt store gennembrud i den danske sundhedssektor, er man for alvor begyndt at få øjnene op for dens muligheder.

Af Mia Dahl. Kommunikationsmedarbejder - Teknologi i Praksis/DokkX

De seneste år er 3D-print begyndt at spille en vigtig rolle i den danske sundhedssektor. Implantater, bideskinner, operationsværktøjer og kirurgiske skæreguides er nogle af de ting, der bliver printet og anvendt i lægens praksis rundt omkring.

Nu varer det ikke længe, før 3D-print i sundhedssammenhænge også bliver for den almene borger. En designleder og en ergoterapeut fra DokkX, Aarhus Kommunes udstilling af velfærdsteknologi, er nemlig blevet en del af et EU-projekt, hvor personer med funktionsnedsættelse skal spille hovedrollen i fremstillingen af deres egne hjælpemidler via 3D-print.

Frontløber fra Aarhus

På mange amerikanske og tyske hospitaler har 3D-printede materialer allerede 5-6 år på bagen. Danskernes tilgang har været lidt mere forsigtig, men for nylig har Aarhus Universitetshospital taget springet. De har nemlig oprettet Nordens første 3D-printcenter, som skal styrke hospitalets specialbehandlinger.

- På Aarhus Universitetshospital har de set fordele ved 3D-print og har turdet kaste sig ud i det. Fordelene er mange. Før i tiden, når en kirurg skulle udføre en operation, foregik det på øjemål og ved at prøve sig frem. Nu kan man printe skæreguides. Det vil sige, at man kan føre data fra patientens CT- eller MR-scanninger ind i et computerprogram og printe en nøjagtig kopi af det, der skal opereres - fx en kæbe eller en hofte. Med 3D-print fjerner man altså den menneskelige faktor - øjemålet, fortæller Thomas Søndergaard Westersø, som er specialist i 3D-print og konsulent på Teknologisk Institut i Aarhus.

Ud over skæreguides er man også begyndt at eksperimentere med at lave 3D-printede implantater. Fordelen ved disse er, at de kan tilpasses den enkelte patient.

- Hvis en patient fx skal have en ny hofte, kan kirurgen vælge mellem et antal præfabrikerede størrelser. Måske passer den pågældende patient fint til en størrelse 12, men i virkeligheden ville den allerbedste størrelse være 11,4. Her er 3D-printeren en fordel, fordi den giver mulighed for at fremstille helt patientspecifikke emner, siger Thomas Søndergaard Westersø.

3D-print på borgerniveau

I sundheds-sammenhæng har 3D-printeren hidtil været forbeholdt læger, ingeniører og andre fagpersoner. Men snart kan patienten og den almene borger også være med. En design- og teknologikonsulent og en ergoterapeut fra DokkX er for nylig blevet en del af et EU-projekt kaldet REHAB-LAB 4U, som går ud på, at personer med funktionsnedsættelse har mulighed for at blive den væsentligste aktør i udviklingen af deres egne hjælpemidler via 3D-print.

Mie Ryø Mathiesen er design- og teknologikonsulent på DokkX og repræsenterer Danmark i projektet.

På rehabiliteringscentret Kerpape i Bretagne i Frankrig fik man for fire år siden den ide, at den bedste måde at skabe hjælpemidler til personer med funktionsnedsættelse er at lade dem selv stå i spidsen for processen, fortæller hun.

Kun fantasien sætter grænser for, hvilke hjælpemidler man kan designe. Det kan fx være et joystick til at styre en kørestol, et greb, der forlænger dit bestik, hvis du har svært ved at føre hånden helt op til munden, eller ergonomiske håndtag, som gør det lettere at gribe om kuglepenne, malerpensler osv.

Print dit eget hjælpemiddel

Projektets overordnede mål er, at der skal åbnes en masse såkaldte rehab-labs (rehabiliterings-laboratorier) rundt omkring i de involverede lande, hvor design- og printprocessen skal foregå. Det drejer sig om Frankrig, Italien, Belgien, Schweiz og Danmark.

Her skal borgere med funktionsnedsættelse kunne komme og blive lært op i 3D-designprogrammerne - og printe deres specialdesignede hjælpemidler i tæt samarbejde med en ergoterapeut og en ingeniør. I Danmark åbnes rehab-labbet på DokkX ved udgangen af 2020.

Derudover har Mie Ryø Mathiesen fremtidsplaner om at undervise ergoterapeuter i 3D-design.

- Hvis 3D-print af hjælpemidler bliver stort i Danmark, kommer ergoterapeuterne til at spille en væsentlig rolle. På VIA University College i Aarhus har de faktisk allerede et "makerspace" med en række digitale værktøjer som laserskærere, robotteknologi og 3D-printere. Derfor ser jeg en fremtid i at oplære dem i 3D-design og print, siger Mie Ryø Mathiesen.

Alle kan være med

En af grundene til, at man valgte netop 3D-design og print som omdrejningspunkt for projekt REHAB-LAB 4U er, at det er så nemt at gå til.

- Designprogrammerne er utroligt simple. Rigtig meget er præformet i programmet, så man kan hente skabeloner og geometriske figurer ned og derefter modificere dem. Det er langt nemmere at oplære brugerne i et 3D-designprogram end at sætte dem ind i forskellige kreative processer som at sy på symaskine, lave støbeforme osv., lyder det fra Mie Ryø Mathiesen.

I det 3D-designprogram, de bruger på rehabiliteringscentret i Kerpape, har man blot behov for en computer med en enkelt knap for at komme i gang. Der er også mulighed for at navigere i programmet via øjenstyring.

- På dette område findes der rigtig mange løsninger inden for informations- og kommunikationsteknologi, fortæller Mie Ryø Mathiesen.

Brugerinvolvering

Ifølge Mie Ryø Mathiesen giver det rigtig god mening for DokkX at være en del af projektet. På DokkX, og i den danske sundhedssektor generelt, arbejder man nemlig med fokus på begrebet "demokratiseret sundhed".

- I praksis betyder det blandt andet, at man har fokus på at styrke den enkelte borgers empowerment. Altså troen på egne ressourcer og handlekraft, forklarer Mie Ryø Mathiesen.

Præcis dette er kernen i projektet, som gør op med den gængse tilgang, hvor man observerer brugerne, vurderer, hvad de har brug for, og anskaffer det. Nøgleordene i projekt REHAB-LAB 4U er brugerinvolvering - og det, de involverede kalder handicapowerment. Personerne med funktionsnedsættelse skal ikke bare bringes i spil. De skal være i front i projektet og derved opnå empowerment.

Fremtiden er lys

Siden midten af 80'erne har det været muligt at printe fysiske genstande på en 3D-printer, men i den danske sundhedssektor er brugen af teknologien stadig på sit spæde stadie. Dog mener Thomas Søndergaard Westersø, at fremtiden er lys, og at det bare gælder om at turde give sig i kast med det. Materialerne koster nemlig ikke ret meget, det er en bæredygtig fremstillingsmetode med meget lidt materialespild, man kan producere ting lokalt, og så er det altså muligt at lave skræddersyede løsninger, som passer præcist til den enkelte patient.

- Nu hvor teknologien i allerhøjeste grad er til det, handler det bare om at træffe et aktivt valg og begynde at bruge det. I Danmark har vi desværre det problem, at vi er meget konservative. Vi vil have evidens og høre om andres erfaringer, før vi selv tør tage springet. Men vi er faktisk nede i en pris nu, hvor det ikke nødvendigvis kræver kæmpestore investeringer at komme i gang. Så det er bare med at få spredt budskabet om 3D-printerens potentiale - og så springe ud i det, lyder opfordringen fra Thomas Søndergaard Westersø.

Mie Ryø Mathiesen glæder sig til det fremtidige arbejde på at få et rehab-lab i Aarhus op at køre, og hun ser et stort potentiale i projekt REHAB-LAB 4U.

- 3D-print er fremtidens måde at forme materialer på, fordi der er en lang liste af fordele. Og så kan vi give nogle borgere en række muligheder, som de ikke har fået før. Der er virkelig noget at se frem til, fortæller hun.